RSS
 

Dynia po austriacku

07 gru

Przejeżdżając przez miasteczka w Dolnej Austrii (Niederösterreich) moją uwagę przykuła „pewna dynia”. Jej rozmiary wykraczały poza przyjęte standardy przypominając rekwizyt filmowy. Dokonałem wstępnych oględzin oraz organoleptycznie zapoznałem się z dynią i wydaje się, że nie jest to atrapa. Niestety właścicieli nie było w domu więc nie mogłem dopytać o naszą nienaturalnie dużą dynię.

Kończąc temat dyniowy warto wspomnieć o kulinarnym smakołyku czyli zupie lub kremie dyniowym. Oczywiście istnieje wiele przepisów na to danie. Ja natomiast prezentuje poniżej przepis otrzymany od mojego dobrego znajomego z Austrii aby zostać w duchu regionu, o którym wspomniałem.

Składniki: 750g dyni, 1 mała cebula, 125 ml wina białego oraz 250ml bitej śmietany.

Przygotowanie: pokroić dynię w kosteczki i dusić razem z podsmażoną cebulką. Zalać winem lub wywarem, doprawić solą, dynie oraz bitą śmietanę zmiksować.

 

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Austria

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Ewa

    22 lipca 2016 o 13:10

    Podoba mi się ten przepis, zabieram go do siebie :)